A zöldkagyló kivonat porcerősítő, ízületvédő és gyulladáscsökkentő hatása mellett segít megőrizni többek között a szív egészségét, a bőr rugalmasságát, illetve jelentős antioxidáns forrás is.
A kagylók általában tartalmaznak glükozaminglikánt, de az új-zélandi taréjos zöldkagylóban mindegyiknél nagyobb mennyiségben található meg ez az anyag. A glükozaminglikán elengedhetetlen az ízületek megfelelő működéséhez és egészségüknek fenntartásához.
Ez a vegyület az egyik építőeleme a bőrnek, a kötőszöveteknek és a porcoknak is. A glükozaminglikán legfontosabb feladata, hogy megkösse a folyadékot, így egyfajta kenőanyagként működik, ami lehetővé teszi az ízületek súrlódásmentes mozgásának lehetőségét.
A zöldkagyló képes arra is, hogy visszafordítsa a már elindult ízületi kopást is. Ezenfelül rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek az ízületi fájdalmak, segítségével javulhat a mozgásképesség, így a beteg hangulata, életminősége is pozitív irányt vehet. Kutatások és vizsgálatok bizonyítják, az enyhe és a közepesen súlyos kopások esetén a tüneteket hasonlóan csökkenteni tudják, mint az erre a problémára szedett gyulladáscsökkentők.