A dog dancing (kutyatánc) nem a kutya szépségéről, hanem ügyességről, a kutya-gazda közötti összhangról, a tanítási képességekről és a kreativitásról.

Dog dancing (Kutyatánc)

A dog dancing (kutyatánc) nem a kutya szépségéről, hanem ügyességről, a kutya-gazda közötti összhangról, a tanítási képességekről és a kreativitásról szól.

Amikor az angolul tudó emberek meghallják azt a két szót, hogy dog dancing, rendszerint meglepődnek: Micsoda? Kutyatánc? És valóban, a név alapján tüll ruhácskákba bújtatott, gyönyörűen megnyírt és kifésült Kutyás sportok - Dog dancing - KUTYAEGÉSZSÉG.HUkutyusokra gondolnánk, akik két lábon forgolódnak a színpadon, pedig erről szó sincs.

Szerencsére azok a kutyák is űzhetik, akiknek nincsenek híres-neves felmenőik, nem zárják ki azokat az egyedeket sem, akik színhibásak, vagy ferdén nő a foguk, sőt a street-mixek, vagyis a keverékek is ugyan olyan esélyekkel indulhatnak egy-egy versenyen, mint bármelyik fajtatiszta társuk.

Természetesen vannak a sportágban általában sikeresebb kutyatípusok, kutyafajták. A legkedveltebbek a különböző collie-k, pl. az agilityben is elterjedt kecses és gyors mozgású border collie.

Na de mi is az a dog dancing

Kutyás sportok - Dog dancing - KUTYAEGÉSZSÉG.HUEz a sport valamivel több, mint 10 éve nőtte ki magát az engedelmes ágazatból.

Kezdetekben a megszokott elemeket (lábnál követést, ültetést, fektetést) mutatták be a kutya-gazda párosok zenére, majd egyre több és több különleges elem lopta be magát egy-egy összeállításba. Mára teljes történetek bontakoznak ki egy-egy kűrből és minden felvezető azon ügyködik, hogy minél több látványos, nehezen tanítható, nem megszokott elemmel fűszerezze az előadást.

Egy dog-dancer kutya nem ritkán 50-nél több trükköt is meg tud csinálni, és az sem kis dolog, hogy ezeket akkor produkálja, amikor kell és legtöbbször csak hangjelre. Ilyenek a láb közötti szlalom, a hátrafelé menet, a különböző fordulók, átugrások, hempergések és igen, könnyedebb kutyáknál a két lábon járás is.

Különböző kategóriákban lehet nevezni a versenyeken, mint pl. egy kutya-egy gazda, több kutya-egy gazda, vagy több kutya-több gazda. A kűrök hosszúsága adott, általában másfél és három perc között kell lenniük. Az agility-hez hasonlóan itt is három szinten versenyeznek a résztvevők, amely kategóriákba korábbi eredményeik alapján kerülnek.

Értékelésnél a bírók egyformán veszik figyelembe a technikai szempontokat és a művészi értéket. Fontos, hogy a feladatokat folyamatában mutassa be a páros, hogy milyen a trükkök kivitelezése és nehézségi foka, hogy mennyire észlelhetőek a gazda által adott jelek és összesen mennyi tudást mutat be a kutya repertoárjából.
Persze a művészi érték is sokat számít. A megfelelően megválasztott zene és téma, a hozzáillő öltözet (a kutyára maximum kendőt, vagy nyakövet lehet adni), és a koreográfia, az egész összhangja, a pontozásban is hangsúlyos.

Limitált mennyiségben kellékeket is lehet használni, pl. egy esernyő, amin átugrál a kutya, vagy megkerüli, ugyanez megoldható egy kendővel, stb. A szabályzat tiltja élelem, játék vagy hasonló segédeszköz használatát, akár csak a kutyával szembeni méltánytalan bánásmódot.

A sportág szépsége, hogy gyakorlatilag bármilyen típusú kutyával lehet művelni, egy lassú, nagy kutya is lehet sikeres, ha egy kis kreativitással és a megfelelő zenével pótoljuk a lendületet. Ez talán az egyetlen olyan kutyás sportág, ahol az adott kutya habitusát és adottságait a bírók figyelembe veszik a pontozásnál, ezzel egyenlítve ki az esélyeket.

Sport vagy cirkusz

Az utóbbi időben sok állatvédő kritizálja ezt a sportágat és művelőit, arra hivatkozva, hogy az állatot természetellenes pozíciókba kényszerítik. A legtöbb táncos ilyenkor hümmögve azt válaszolja: “Valóban. Legnehezebben azt tudtam megtanítani a kutyámnak, hogy élvezettel, farokcsóválva dolgozzon velem együtt.”

Mindenkit, aki látott már dog dancing versenyt, lenyűgözi az a lelkesedés, amellyel a kutyák produkálják magukat a pályán. Nem figyelnek a környező ugatásra, beszédre, tapsra, csak a felvezetőjükre koncentrálnak, a páros közötti kapcsolat, összhang irigylésre méltó. Ennek az az oka, hogy az ilyen típusú feladatokra, trükkökre a kutyát szinte lehetetlen kényszert alkalmazó módszerekkel tanítani. Ha mégis sikerülne, a kutya munkája, arckifejezése elárulná azt, így rombolva az összképet.

A versenyző kutyák szinte kizárólagosan pozitív megerősítéses módszerrel lettek tanítva (jutalom falatokkal vagy apportjátékkal), és ez az a sport, ahol a legnagyobb mértékben elterjedt a klikker használata, amely módszer minden kényszert nélkülöz. Ezek a kutyák edzés-szituációban szinte soha nem kapnak büntetést, ugyanis a legtöbb kiképző az első büntetés után rájön, hogy ezzel többet árt, mint amennyit használ.

Első ránézésre többen mégis azt gondolják, hogy ez csak cirkusz és sajnálják a résztvevő kutyákat. De ha valaki egyszer közelebbről is megismeri a dog dancing-et, aki belát a kulisszák mögé, sőt, megpróbál összeállítani egy kűrt, arra felkészíteni a kutyáját, akkor rá kell jöjjön, hogy ez bizony sport a javából.

 

A dog dancing olyan sport, aminek kellemes mellékhatása a kutya és gazda közötti tökéletes összhang az élet minden területén.

(Forrás:Vlcek Gabriella)

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.


A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K-9 Immunity™), és „intelligens” molekulákon (K9 Transfer Factor™) kívül, nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.


Alkalmazási területek

  • K9 FullFlex - kutyáknak készült zöldkagyló kivonatot tartalmazó porcerősítő, ízületvédőA nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
  • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
  • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
  • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késleltetésére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
  • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
  • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

 

A K9 FullFlex főbb összetevői (3565 mg-os rágótabletta)

100 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.

25 mg
A kolosztrumban termelődő kicsiny molekulák. Feladatuk a sejtek közti információszállítás, az immunrendszer aktivizálása, és emlékeztetése a már legyőzött mikroorganizmusokra.

Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (HSM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) HSM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.

185 mg
Legfőbb hatóanyaga a glükozaminoglikánok (GAG), melyek a különböző kötőszövetek (szalagok, inak, porcok, ízületi folyadék) képződéséhez szükségesek. Beépülnek az ízületi porc állományába, javítják a sejtek vízfelvevő képességét, ezáltal növelik a kötőszövetek rugalmasságát, szilárdságát, és mérsékli az ízületi porcok kopását, elöregedését. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem képes előállítani, elengedhetetlen annak rendszeres pótlása.
Valamint tartalmaz még Omega-zsírsavakat, melyek hatékony segítséget nyújtanak az idült gyulladásos folyamatok enyhítésében.

Szuperoxid-dizmutáz (SOD)
400 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, pótlásának megoldása javasolt.

10 mg
250 mg
200 mg
Magas viszkozitású, alacsony összenyomhatóságú poliszacharidok, a kötőszövet létfontosságú szerkezeti összetevői. A porcok közti porcfolyadékban, a „lengéscsillapító” szerepét látják el, illetve a csontfelszínek kenését biztosítják.

Dikalcium-foszfát
900 mg
A csontszerkezet egyik fő összetevője. Ennek segítségével képes a szervezet a kopott, sérült porc regenerálására, illetve ez adja a csontok erősségét.

Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!