A csípődiszplázia vagy örökletes csípőficam a nagytestű kutyák egyik leggyakoribb sántaságot, tartós mozgászavart okozó betegsége. Mintegy 40%-ukat érinti!

Csípődiszplázia kutyáknál

A csípődiszplázia vagy örökletes csípőficam a nagytestű kutyák egyik leggyakoribb sántaságot, tartós mozgászavart okozó betegsége. Mintegy 40%-ukat érinti!

A diszplázia örökletes betegség, ami úgynevezett küszöbértékkel öröklődik. A tartási körülmények (túletetés, nem megfelelő mozgatás), egy küszöbérték alatti kutyánál megnövelhetik az értéket ami így átbillen a küszöbön és realizálódik a rendellenesség. Két küszöbérték körüli szülő kölykeinél nagy valószínűséggel szintén átbukik az érték a küszöbön, bár látszólag egyik szülő sem diszpláziás.


A csípődiszplázia leírása

Csípődiszplázia kutyáknál

A csípőízületi diszplázia lényege hogy a csípőízületet alkotó combcsontfej nem megfelelően illeszkedik a medencecsont ízületi vápájába, ami az ízület részleges (esetleg teljes) ficamodásával jár.

Az állandóan ficamodó ízületben egy idő után porckopások jönnek létre a ki-be mozduló combcsontfej porca, és a medence vápájának pereme között. Mindemellett steril ízületi gyulladás, egy idő után porcdegeneráció, porcfelrakódások, degeneratív ízületi elváltozások, összefoglalva: csípőízületi arthrosis jön létre.

Már az ízület részleges ficamodása, illetve az ebből eredő gyulladás is mozgászavarral járhat, de az igazi fájdalmat és sántaságot a porckopások és az arthrosis-ok megjelenése okozhatja.

A kutya fajtájától, érzékenységétől és a diszplázia mértékétől függően adott esetben jól tolerálhatja a betegséget és akár komolyabb tünetek nélkül is leélheti az életét. Érzékenyebb fajtáknál, különösen nagytestű kutyák esetén a betegség súlyos sántasághoz, mozgászavarokhoz vezethet.

 

Kialakulását tekintve a diszplázia alapvetően genetikailag öröklődik. Hajlamosítható tényezőként szerepelhet, a kutya gyors növekedése, táplálkozása, korai terhelése is.

A diszplázia tünetei már fél és egy éves kor körül kialakulhatnak, de későbbi életkorban is bármikor jelentkezhetnek. A csípődiszplázia kezelésében enyhébb esetben gyógyszeres kezelés, előrehaladottabb esetben műtéti megoldások játszanak szerepet.

Fontos kiemelni, hogy csak a klinikailag diszpláziás, sánta, illetve mozgászavarral közlekedő kutyák esetében indokolt diszplázia műtétet végezni.

A csípődiszplázia megelőzésében, illetve terjedésének megállításában fontos szerep jut a szűrővizsgálatoknak. 

 • Ekkor egyrészt kiszűrik a tenyésztési szempontból aggályos szülőket, így csökkentve a diszpláziával genetikailag terhelt utódok születését.
 • Másrészt az előszűréseken a növekedésben lévő kutyák csípőjét vizsgálják, hogy még időben enyhíthetők legyenek a tünetek a helyes terhelés és táplálkozás, illetve táplálékkiegészítők segítségével.

Az ajánlott előszűrési időpont fél éves kor körül van, a végleges szűrés pedig (szűrőállomástól függően) egy és két éves kor közötti, illetve utáni időpontban határozható meg.

A csípődiszpláziára hajlamos fajták jelentős részénél könyökízületi diszplázia is előfordulhat, amire már a szűrővizsgálatnál figyelemmel kell lenni.


A csípőízületi diszplázia tünetei

A csípődiszplázia tünetei jellemzően már az ötödik hónaptól észrevehetők. A leggyakoribb jelek:

 • Mozgás utáni fájdalom
 • Kényelmetlenség
 • A kutya járásában fellépő elváltozás, nehézkes járás
 • A hátsó lábakban fellépő merevség
 • Ugráskor a lábak nyúlugrásszerűen érnek földet
 • Lépcsőmászásban jelentkező nehézség
 • Bicegés, sántítás
 • Az izomzat leépülése
 • A kutya fekvő helyzetből csak nehézkesen, vagy képtelen felállni.


A diszplázia kezelése

Bármilyen diszplázia minősítést is kapott kedvencünk, sokat javít állapotán, amennyiben:

 • Testsúlyát a fajtára jellemző ideális szinten tartjuk, a megfelelően átalakított diszpláziás táplálkozás, illetve kielégítő mozgásprogram segítségével.
  Azonban fontos, hogy a kölyök mozgatása során kerüljük a túlterhelést, azaz ha elfárad, ne erőltessük a mozgást. Mindemellett a mozgásszegény életmód sem jó, mert a farizomzat, és a csípőízületek normális fejlődése igényli a megfelelő mozgást.
 • Nem szteroid típusú, gyulladás és fájdalomcsillapító hatású, természetes porckopásgátló anyagokban gazdag táplálékkiegészítőt adunk neki, mint például a K9 FullFlex™.

Enyhe diszpláziás tenyésztői minősítés esetén nem árt tudni, hogy ez nem számít kifejezetten rossznak. Ezzel még az adott fajtánál tenyésztésre is javasolt lehet a kutyánk és tünet nélkül leélheti az életét is.

Az időben észlelt, középsúlyos esetek nagy részénél a fiatal korban felfedezett betegség további súlyosbodása csökkenthető a különböző gyógyszeres, vagy táplálékkiegészítő kezeléssel, illetve a megfelelően átalakított táplálkozás és mozgásprogram segítségével.

A súlyosan diszpláziás eseteknél is léteznek különböző hagyományos (modern műtéti eljárás) illetve alternatív (arany golyó beültetés (GBI)) megoldások, melyek nagymértékben javítják kedvencünk állapotát.

 

A kutya helyes táplálásával, mozgatásával, megfelelő táplálékkiegészítővel a diszplázia kialakulásának esélye, illetve a már meglévő tünetek súlyosbodása nagy mértékben csökkenthető!

Forrás: diszplazia.hu

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.


A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K-9 Immunity™), és „intelligens” molekulákon (K9 Transfer Factor™) kívül, nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.


Alkalmazási területek

 • K9 FullFlex - kutyáknak készült zöldkagyló kivonatot tartalmazó porcerősítő, ízületvédőA nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késleltetésére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

 

A K9 FullFlex főbb összetevői (3565 mg-os rágótabletta)

K-9 Immunity
100 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.

K9 Transfer Factor
25 mg
A kolosztrumban termelődő kicsiny molekulák. Feladatuk a sejtek közti információszállítás, az immunrendszer aktivizálása, és emlékeztetése a már legyőzött mikroorganizmusokra.

Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (HSM)
100 mg

Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) HSM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.

Új-zélandi tarajos zöldkagyló kivonat
185 mg
Legfőbb hatóanyaga a glükozaminoglikánok (GAG), melyek a különböző kötőszövetek (szalagok, inak, porcok, ízületi folyadék) képződéséhez szükségesek. Beépülnek az ízületi porc állományába, javítják a sejtek vízfelvevő képességét, ezáltal növelik a kötőszövetek rugalmasságát, szilárdságát, és mérsékli az ízületi porcok kopását, elöregedését. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem képes előállítani, elengedhetetlen annak rendszeres pótlása.
Valamint tartalmaz még Omega-zsírsavakat, melyek hatékony segítséget nyújtanak az idült gyulladásos folyamatok enyhítésében.

Szuperoxid-dizmutáz (SOD)
400 mg

Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, pótlásának megoldása javasolt.

Hialuron sav,
Glükózamin-szulfát,
Kondroitin-szulfát

10 mg
250 mg
200 mg

Magas viszkozitású, alacsony összenyomhatóságú poliszacharidok, a kötőszövet létfontosságú szerkezeti összetevői. A porcok közti porcfolyadékban, a „lengéscsillapító” szerepét látják el, illetve a csontfelszínek kenését biztosítják.

Dikalcium-foszfát
900 mg
A csontszerkezet egyik fő összetevője. Ennek segítségével képes a szervezet a kopott, sérült porc regenerálására, illetve ez adja a csontok erősségét.

Boswellia serrata kivonat
70 mg

Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!