az agility

Az Agility

Az agility legfontosabb ismérve, hogy ez egy páros sport. A kutya és a gazda egy csapatot alkot, amelyben egyenrangú társak. Aki ezt a sportot választja egyben életmódot is választ, hiszen a rendszeres edzések, a versenyek hangulata biztosan megváltoztatja az életét. Ez a sport elsősorban ügyességi és csak másodsorban gyorsasági verseny. A hangsúly a páros összehangolt munkáján, ügyességén van.

Az Agility kialakulása

Az 1978-as Birminghami Dog-Show egyik szervezője John Varley szerette volna a szünetekben a közönséget valami különleges, eddig soha nem látott műsorral szórakoztatni. Felkérte Peter Meanwell lovas tisztet, aki a lovas akadálypálya alapján elkészített egy kutyákra méretezett pályát. Ez a pálya nyolcas vonalvezetésű volt, fix akadály sorrenddel. A kutyákat pórázon vezették végig a gazdáik, a hibátlanul, legrövidebb idő alatt teljesítő páros volt a győztes. Hatalmas sikert aratott a bemutatkozás, a kutyások kihívásnak tekintették, így hamar sporttá fejlődött. Magyarországra 1990-ben érkezett egy videokazetta, amin a pályán gazdástul száguldó kutyák látványa lenyűgözte a magyar kutyásokat és elindultak az első agility csapatok.

Az agility sport hivatalos szervezete Magyarországon a Magyar Agility Szövetség. Feladata a hazai Agility sport általános gondozása, felügyelete, fejlesztése; az évenkénti Országos Bajnokság megrendezése; egyéb kutyaiskolák, klubok által rendezett versenyek engedélyezése, felügyelete; a nemzetközi versenyek válogató versenyeinek kiírása, a kijutott versenyzők benevezése, a csapat segítése, felügyelete stb.
Az FCI versenyeire csak fajtatiszta, származási lappal rendelkező kutyák nevezhetők.

Az agility sport alapjai

Ebben a sportban két hivatalos osztály létezik az agility és a jumping.

A kutyákat három méretosztályba sorolják:

 • maxi/large 43cm és feletti marmagasságú kutyák
 • midi/médium 35 cm-től 42,99 cm-ig
 • mini/small 35 cm alatti marmagasság.

Az első hivatalos verseny előtt minden kutyát megmérnek, ezt figyelembe véve indulhat az adott magasságon.


Az Agility akadályok

A használt akadályok az osztályok szerint eltérőek.

Az agility pálya akadályai:

 ugró akadályok, karika, szlalom, viadukt, kúszó, zsákos kúszó, asztal, hinta, palló „A” palánk.

A jumping pálya akadályai:

 ugró akadályok, karika, szlalom, viadukt, kúszó, zsákos kúszó, asztal.

Agility szintek

Az agility osztályok három szintre oszlanak:

 • Azok a kutyák, akik még nem szereztek agility minősítést – Agility / Jumping 1
 • Azok a kutyák, akik rendelkeznek 3 hibátlan futammal 2 különböző bírónál – Agility / Jumping 2
 • Azok a kutyák, akik elértek 3 hibátlan futamot és dobogós helyek valamelyikén végeztek – Agility / Jumping 3

Mielőtt valaki A1 vagy J1 futamokban indítaná a kutyáját, jellemzően van lehetőség zsenge, vagy kezdő futamokon indulni. Ami nagyon jó gyakorlás a kutyának és gazdájának milyen is egy versenyhelyzet, pályabejárás. Előfordul, hogy egyes rendezők lehetőséget adnak veterán futamra, ahol a 7. életévét betöltött kutya indulhat. Ha egyszer átteszi veterán kategóriába a kutyát, akkor már csak itt indulhat a későbbiekben. Ha valaki „fehér kutya”-ként indítja a kutyáját, akkor az annyit jelent, hogy a nevezési díjat kifizette, de versenyen kívül fut.

A versenyeken való indulás előzetes regisztrációhoz, nevezési díjhoz kötött és limitált férőhelyes.

A pálya tervezése a bíró feladata és a bíró szava szent és sérthetetlen.


Alapvető szabályok a versenyen való indításhoz

18 hónapos kort betöltött, egészséges kutya. A kutyáról minden nyakörvet (bolha/kullancs nyakörvet is) le kell venni a későbbi esetleges balesetek esélyének csökkentése érdekében. A gazda nem tarthat semmit a kezében; zsebben igen, de ha a futam alatt kiesne, akkor az kizárást von maga után. Jutalomfalat elejtésével pedig a versenytársak futamainak sikerét kockáztatja. (Ki látott már porszívózó kutyát? :) )

Nem indulhat beteg, vemhes, gyógyszerezett kutya. Korábban tüzelő szuka sem indulhatott, de ez mára teljesen megváltozott. Ideális esetben jelzi előre a gazda és az adott kategória legvégén a starthoz tett szőnyegről indítható.

A bíró az általa megálmodott és felállított pályára megállapítja a szintidőt és a maximum időt. Ez azért fontos, mert a maximum időt túllépő versenypáros másodpercenként 1 hibapontot kap.


Az agility verseny előforduló főbb hibázási lehetőségek

 • Verőhiba: ha az akadály bármelyik része leesik, mielőtt a kutya a következő akadályt teljesíti.
 • Zónahiba: ha a zónás akadályokon (A-palánk, palló, hinta) a kutya legalább egy lábával, vagy talpa egy részével nem érinti.
 • Megtagadás: ha a kutya megáll az akadály előtt, vagy a pályán. Ha kiszalad, vagy elszalad a következő akadály mellett, vagy átugrik a karika mellett a lábaknál, vagy átsétál a távolugró akadályon, vagy ha bedugja a lábát/fejét a kúszóba és visszalép vagy megfordul a kúszóban.

Verő- vagy zónahiba esetén megkapja a hibapontokat a páros, de a futamot tovább kell futni.

A megtagadást javítani kell, ha nem tesszük – az kizárást jelent.


A kizárás a legsúlyosabb büntetés, ami azt jelenti, hogy a párosnak el kell hagynia a pályát, futamuk értékelhetetlen.

A teljesség igénye nélkül a kizárás okai lehetnek:

 • Tiszteletlenség a bíróval szemben
 • Három megtagadás
 • A maximális idő túllépése
 • Durva kutyavezetés
 • Egy akadály kihagyása, vagy az akadály rossz irányból történő teljesítése, akadálysorrend tévesztés.
 • A versenyző valamit tart a kezében
 • A kutya nyakörvet visel
 • A kutya állandóan harapdálja a felvezetőt
 • Ha a kutya a pályára piszkít, azt elhagyja, vagy nincs a felvezetője kontrollja alatt stb.


Az Agility futam értékelése

A helyezések megállapításánál az alábbiakat veszik figyelembe.

 1. Összes hiba
 2. Ha az összes idő azonos az a kutya-gazda páros lesz a győzte, amelyiknek kevesebb a pályahibája
 3. Ha a pályahiba azonos, a gyorsabb kutya-gazda páros lesz a győztes


Az agility és a Tai-Chi

Nem említettük még a pályabejárást, ami külső szemlélőnek a világ egyik legviccesebb része lehet ennél a sportnál. Erre általában 8 percünk van a verseny futam előtt, kutya nélkül megtanulhatjuk a pályát. Ilyenkor megtervezzük a kutya optimális útvonalát az általunk begyakorolt vezetési technikák segítségével (hol váltunk kezet, mikor fordulunk le az akadályról, meddig futunk el, honnan küldjük a kutyát stb.) Érdemes ilyenkor le is futni a pályát, a korábban elképzelt dolgok beleférnek-e, odaérünk-e a kutya előtt.

A 8 perc után jön a pálya szélén a magunk közt úgy hívott tai-chi-zás. Csukott szemmel megpróbáljuk megtenni a pályát, közben mondva, mutatva, hogy mikor mit teszünk, milyen akadály következik. Na, ez az igazán muris rész.


A két legfontosabb dolog, ami az agility esetében elengedhetetlen: az egyik a bemelegítés, mind kutyának, mind gazdának; a másik pedig a kutyát mindig jutalmazzuk!!!

Ez a sport csak akkor lehet eredményes, ha a kutya jó kedvvel, vidáman teszi.


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.


A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K-9 Immunity™), és „intelligens” molekulákon (K9 Transfer Factor™) kívül, nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.


Alkalmazási területek

 • K9 FullFlex - kutyáknak készült zöldkagyló kivonatot tartalmazó porcerősítő, ízületvédőA nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késleltetésére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

 

A K9 FullFlex főbb összetevői (3565 mg-os rágótabletta)

K-9 Immunity
100 mg

Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.

K9 Transfer Factor
25 mg

A kolosztrumban termelődő kicsiny molekulák. Feladatuk a sejtek közti információszállítás, az immunrendszer aktivizálása, és emlékeztetése a már legyőzött mikroorganizmusokra.

Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (HSM)
100 mg

Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) HSM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.

Új-zélandi tarajos zöldkagyló kivonat
185 mg

Legfőbb hatóanyaga a glükozaminoglikánok (GAG), melyek a különböző kötőszövetek (szalagok, inak, porcok, ízületi folyadék) képződéséhez szükségesek. Beépülnek az ízületi porc állományába, javítják a sejtek vízfelvevő képességét, ezáltal növelik a kötőszövetek rugalmasságát, szilárdságát, és mérsékli az ízületi porcok kopását, elöregedését. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem képes előállítani, elengedhetetlen annak rendszeres pótlása.Valamint tartalmaz még Omega-zsírsavakat, melyek hatékony segítséget nyújtanak az idült gyulladásos folyamatok enyhítésében.

Szuperoxid-dizmutáz (SOD)
400 mg

Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, pótlásának megoldása javasolt.

Hialuron sav,
Glükózamin-szulfát,
Kondroitin-szulfát

10 mg
250 mg
200 mg

Magas viszkozitású, alacsony összenyomhatóságú poliszacharidok, a kötőszövet létfontosságú szerkezeti összetevői. A porcok közti porcfolyadékban, a „lengéscsillapító” szerepét látják el, illetve a csontfelszínek kenését biztosítják.

Dikalcium-foszfát
900 mg

A csontszerkezet egyik fő összetevője. Ennek segítségével képes a szervezet a kopott, sérült porc regenerálására, illetve ez adja a csontok erősségét.

Boswellia serrata kivonat
70 mg

Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!