A könyökizületi diszplázia a csípődiszplázia után a második leggyakoribb, örökletes mozgásszervi betegség. Elsősorban a nagytestű kutyáknál gyakori.

A könyökizületi diszplázia kutyáknál

A könyökízületi diszplázia a csípődiszplázia után a második leggyakoribb, örökletes mozgásszervi betegség. Elsősorban a nagytestű kutyáknál gyakori.

A könyökízületi diszplázia leírása

A könyökízületi diszplázia lényege, hogy a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkező ízületi felszíne nem illeszkedik megfelelően egymáshoz.

A könyökízületi diszpláziaEnnek következtében helyenként (a túl szoros illeszkedés következtében) feszülés, más helyen pedig (a túl laza illeszkedés miatt) instabilitás jön létre a diszpláziás könyökízületben. Az illeszkedési hibákból eredően a könyökízületben porcleválások (anconeus és coronoideus leválás), porcdegeneráció (oszteokondró-zis dissecans), porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív ízületi betegség, arthrosis jön létre. A könyökízületi diszplázia enyhe formájára az enyhe könyökízületi arthrosis jellemző. A súlyos könyökdiszpláziára a könyökízület porcainak leválása (anconeus ill. coronoideus leválás, könyök OCD), nagyfokú könyökízületi inkongruencia (könyökízületi lépcső), valamint súlyos könyök arthrosis jellemző.


A könyökízületi diszplázia fokozatai

A csípődiszpláziához hasonlóan a könyök diszplázia esetében is megkülönböztetünk:

 • Tenyésztési szempontból diszpláziás kutyát
  (a betegséget ugyan hordozó és örökítő, nem megfelelő ízületi felépítésű (röntgennel is igazolható), de tünetmentes, gyógykezelésre nem szoruló kutya)
 • Klinikailag diszpláziás kutyát
  (a betegséget hordozó és örökítő, nem megfelelő ízületi felépítésű (röntgennel is igazolható), a betegség miatt mozgászavarral járó, sánta, kezelésre szoruló kutyát)

A tenyésztői szempontból enyhe könyökdiszpláziás kutya akár sántaságmentesen is leélheti az életét, de örökíti a betegséget.


A könyökízületi diszplázia szűrése, kezelése

A könyök diszplázia előzetes szűrővizsgálatát hat-hét hónaposan, végleges szűrését egy éves kor után végzik. Fontos tudni, hogy minden kölyökkori (5-9 hónapos kor) sántaság hátterében állhat könyökdiszplázia is. Ha a kölyökkori könyökdiszpláziát nem veszik időben észre és nem kerül időben műtétre, annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek, a kutya későbbi életére, illetve mozgására nézve.


Minden fiatalkori sántaságot alaposan (röntgennel) ki kell vizsgálni és súlyos diszplázia esetén azonnal meg kell tenni a szükséges lépéseket.

 

A fiatal korban jelentkező könyök diszplázia jele a mellső lábakon jelentkező vissza-vissza térő sántaság, ami ugyan fájdalomcsillapítóval javulhat, de teljesen nem szűnik meg. Mindemellett észrevehető a könyökízületekA könyökízületi diszpláziaduzzanata is. Ezen tünetek észlelésekor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. Az idős korban jelentkező könyökizületi diszpláziára a pihentetés után kialakuló, visszatérő sántaság jellemző. A könyök diszpláziás kutya könyökízülete duzzadt, nyújtása-hajlítása korlátozott, illetve fájdalmas. A röntgenfelvételen ilyenkor porcleválások, porckopások, valamint porcfelra-kódások láthatók. Súlyos könyök diszplázia esetén fiatal korban minden esetben műtét javasolt. Idős kori könyökdiszplázia esetén gyógyszeres kezelés, esetleg műtéti megoldások javasoltak. Fontos tudni, hogy a fiatal korban nem megoperált, súlyos időskori könyökízületi arthrosis esetén már nem létezik jól használható műtéti megoldás, leginkább csak a gyógyszeres kezelés marad.

A kutya helyes táplálásával, mozgatásával, megfelelő táplálékkiegészítővel a diszplázia kialakulásának esélye, illetve a már meglévő tünetek súlyosbodása nagy mértékben csökkenthető!

 forrás: diszplazia.hu

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.


A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K-9 Immunity™), és „intelligens” molekulákon (K9 Transfer Factor™) kívül, nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.


Alkalmazási területek

 • K9 FullFlex - kutyáknak készült zöldkagyló kivonatot tartalmazó porcerősítő, ízületvédőA nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késleltetésére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

 

A K9 FullFlex főbb összetevői (3565 mg-os rágótabletta)

K-9 Immunity
100 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.

K9 Transfer Factor
25 mg
A kolosztrumban termelődő kicsiny molekulák. Feladatuk a sejtek közti információszállítás, az immunrendszer aktivizálása, és emlékeztetése a már legyőzött mikroorganizmusokra.

Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (HSM)
100 mg

Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) HSM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.

Új-zélandi tarajos zöldkagyló kivonat
185 mg
Legfőbb hatóanyaga a glükozaminoglikánok (GAG), melyek a különböző kötőszövetek (szalagok, inak, porcok, ízületi folyadék) képződéséhez szükségesek. Beépülnek az ízületi porc állományába, javítják a sejtek vízfelvevő képességét, ezáltal növelik a kötőszövetek rugalmasságát, szilárdságát, és mérsékli az ízületi porcok kopását, elöregedését. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem képes előállítani, elengedhetetlen annak rendszeres pótlása.
Valamint tartalmaz még Omega-zsírsavakat, melyek hatékony segítséget nyújtanak az idült gyulladásos folyamatok enyhítésében.

Szuperoxid-dizmutáz (SOD)
400 mg

Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, pótlásának megoldása javasolt.

Hialuron sav,
Glükózamin-szulfát,
Kondroitin-szulfát

10 mg
250 mg
200 mg

Magas viszkozitású, alacsony összenyomhatóságú poliszacharidok, a kötőszövet létfontosságú szerkezeti összetevői. A porcok közti porcfolyadékban, a „lengéscsillapító” szerepét látják el, illetve a csontfelszínek kenését biztosítják.

Dikalcium-foszfát
900 mg
A csontszerkezet egyik fő összetevője. Ennek segítségével képes a szervezet a kopott, sérült porc regenerálására, illetve ez adja a csontok erősségét.

Boswellia serrata kivonat
70 mg

Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!