A frizbi a apportkészségre alapoz, arra, hogy a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni.

A Frizbi

A frizbi a apportkészségre alapoz, arra, hogy a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni.

Kutyás sportok - Frizbi - KUTYAEGÉSZSÉG.HUAhogy az emberek elvárosiasodtak, kutyáik nagy része csupán társállat lett. Megszűnt a tényleges munkafeladatuk (ezáltal mentális és fizikai lefárasztásuk), amiért anno tenyésztésüket elkezdték.

Szükséges valamivel foglalkoztatnunk kutyánkat, hiszen számukra a munkavégzés, az aktív tevékenység lételem, illetve egészségük megóvásához is elengedhetetlen.

A városi kutyák számára eléggé korlátozottak a lehetőségek mozgásigényük kielégítésére. Ha szeretnénk megadni kutyánknak a minden szempontból legjobb életet, mindenképpen gondoskodnunk kell számára megfelelő mozgásról, tevékenységről.

Ennek számtalan módja van. Kutyaiskoláknál számtalan lehetőséget találhatunk a sportolásra. Azonban azok számára, akik nem tehetik meg, hogy szervezett foglalkozásokra járjanak, kiváló lehetőséget kínál az egyik legújabb sport, a kutyás frizbi. Első hallásra talán furcsa, hogy a műanyag korong dobálását sportnak nevezzük, ám a következőkben láthatjuk, amellett, hogy kiváló szabadidőtöltés és játék, még igazi versenysportként is űzhetjük a frizbit.

Kutyás sportok - Frizbi - KUTYAEGÉSZSÉG.HUA kutyák alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság alapozza meg, hogy a frizbi ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt kutyáinknak.

A játék a tengerentúlról érkezett hazánkba. Ott már több mint tíz éve rendeznek világbajnokságot is, de számtalan kutya számára ez a hétköznapok mozgásának legjobb lehetősége. 

A frizbi egyik nagy előnye, hogy tulajdonképpen nem kell hozzá semmi, csak egy jó kedvű, mozgékony kutya, és néhány kutyák számára gyártott frizbi.

Ez azért fontos, mert a kutyás korong olyan anyagból készül, ami nem törik, és nem okoz sérülést a kutyának. A frizbit bárhol gyakorolhatjuk, ahol elég hely áll rendelkezésre a dobáshoz.

A játék lényege, hogy a kutya még a levegőben elkapja a frizbit, és igyekezzen vele vissza a gazdihoz.

A legtöbb kutya a maga örömére hamarosan rájön, hogy még izgalmasabb a dolog, ha felugrik, és a levegőből halássza le a frizbit, ezért aztán akrobatikus produkciókat is bemutatnak. A játék így kiválóan alkalmas a napi mozgás mellett szervezett sportolásra is.

A frizbi sportnak több változata is ismert, ebből hazánkban jellemzően két módozat terjedt el:
 • Az egyik, a távolsági verseny, egy 40 méter hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A legtávolabbi sáv a legmagasabb pontértékű. A játékban egy perc áll rendelkezésre, ez alatt az idő alatt kell a korongot minél többször minél távolabb dobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni.
 • A másik ágazat szabad stílus. Itt másfél perc alatt kell mindenféle játékos, akrobatikus ugrásokat bemutatni, zenei aláfestéssel, mint egy tánc, vagy műkorcsolya kűrben.

  A frizbi varázsa abban rejlik, hogy bármilyen kutyával játszható, aki szeret futni, ugrálni, és a pár perces játéktól a versenyig a kutyának mindig csak egy kellemes élmény a gazdájával együtt töltött idő.


Hogyan tanítsuk meg kutyának, hogy elkapja a frizbit

 1. A FrizbiElőször húzogasd a korongot a földön, hogy a kutyának felkeltsd az érdeklődését és üldözni kezdje. Ha a kutya nem mutat érdeklődést, akkor legyél még izgatottabb, a kutyától elfele mozgasd a frizbit, mintha egyáltalán nem is akarnád neki odaadni. Szaladj el vele, dobáld magadnak, mutasd a kutyának, hogy milyen remekül szórakozol és nem is akarod bevonni a játékba.
 2. Ha sikerült felkelteni a kutya érdeklődését, akkor fejjel lefelé csúsztasd el a földön a frizbit és hagyd, hogy elkapja.
 3. Ha a kutya következetesen visszahozza a frizbit akkor gurítsd neki el a talajjal függőlegesen.
 4. Ezek után tanítsd meg neki, hogy kerüljön meg. Ezzel majd lesz elég időd eldobni a frizbit anélkül, hogy a kutya sürgetne. Ha jobb kezes vagy akkor a kutyának a jobb oldaladról a balra kell kerülnie. Először fordulj a kutyával együtt (vezesd a frizbivel) hogy értse, mit szeretnél tőle. Fordulj az óra járásával megegyezően.
 5. Ha a kutya megértette, akkor hamarosan már nem kell vele együtt fordulnod, e nélkül is megkerül.
 6. Ha bal kezes vagy akkor a kutya a bal oldalon indul és a jobb oldaladra kerül. Először fordulj a kutyával együtt (vezesd a frizbivel) hogy értse, mit szeretnél tőle. Fordulj az óra járásával ellentétesen.
 7. Ha idáig eljutottatok, ideje megtanítani a kutyát elkapni a korongot!
 8. Tartsd a korongot a kutya elé, és ahogy elkapja add ki a vezényszót: “fogd!” vagy “tiéd!”.
 9. Ha ez megy, akkor picit dobj a korongon a kutya felé és add ki a vezényszót éppen mielőtt elkapja.
 10. Kezd el növelni a dobás távolságát, és használd a vezényszót, hogy a kutya megtanulja időzíteni a korong elkapását.


Hasznos tippek

 • A gyakorlások legyenek rövidek! Inkább háromszor öt percet gyakorolj a kutyával egy nap, mint egyszerre 15 percet!
 • Ha a kutya hamar kifárad, ne használd a frizbit a kutya pörgetésére. Használj labdát vagy más játékot.
 • A korong legyen egy különleges játék. Soha ne hagyd a kutya orra előtt, hogy egyedül játsszon vele vagy rágcsálja.
 • Ne veszítsd el a türelmed gyakorlás közben. A kutya akkor is érzi a feszültséget, ha nem mutatod kifele. Nem akarod, hogy a kutya kellemetlen élményeket kapcsoljon a frizbihez.
 • Légy türelmes és szórakozzatok jól!
(Forrás: Flydogs Hungary)

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.


A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K-9 Immunity™), és „intelligens” molekulákon (K9 Transfer Factor™) kívül, nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.


Alkalmazási területek

 • K9 FullFlex - kutyáknak készült zöldkagyló kivonatot tartalmazó porcerősítő, ízületvédőA nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késleltetésére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

 

A K9 FullFlex főbb összetevői (3565 mg-os rágótabletta)

K-9 Immunity
100 mg

Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.

K9 Transfer Factor
25 mg

A kolosztrumban termelődő kicsiny molekulák. Feladatuk a sejtek közti információszállítás, az immunrendszer aktivizálása, és emlékeztetése a már legyőzött mikroorganizmusokra.

Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (HSM)
100 mg

Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) HSM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.

Új-zélandi tarajos zöldkagyló kivonat
185 mg

Legfőbb hatóanyaga a glükozaminoglikánok (GAG), melyek a különböző kötőszövetek (szalagok, inak, porcok, ízületi folyadék) képződéséhez szükségesek. Beépülnek az ízületi porc állományába, javítják a sejtek vízfelvevő képességét, ezáltal növelik a kötőszövetek rugalmasságát, szilárdságát, és mérsékli az ízületi porcok kopását, elöregedését. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem képes előállítani, elengedhetetlen annak rendszeres pótlása.
Valamint tartalmaz még Omega-zsírsavakat, melyek hatékony segítséget nyújtanak az idült gyulladásos folyamatok enyhítésében.

Szuperoxid-dizmutáz (SOD)
400 mg

Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, pótlásának megoldása javasolt.

Hialuron sav,
Glükózamin-szulfát,
Kondroitin-szulfát

10 mg
250 mg
200 mg
Magas viszkozitású, alacsony összenyomhatóságú poliszacharidok, a kötőszövet létfontosságú szerkezeti összetevői. A porcok közti porcfolyadékban, a „lengéscsillapító” szerepét látják el, illetve a csontfelszínek kenését biztosítják.

Dikalcium-foszfát
900 mg

A csontszerkezet egyik fő összetevője. Ennek segítségével képes a szervezet a kopott, sérült porc regenerálására, illetve ez adja a csontok erősségét.

Boswellia serrata kivonat
70 mg

Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!